Asiantuntijana erikoishammaslääkäri KAIJA HILTUNEN.

Mitä tehdä, kun hammas irtoaa?

Liisalta, 63, on irronnut etuhammas. Hän pohtii, miten hampaan voisi korvata ja miten hampaat pidetään hoidon jälkeen kunnossa.

Minulta on irronnut yksi etuhampaistani. Mitä vaihtoehtoja on puuttuvan hampaan korvaamiseksi?

Jos etuhampaasta on irronnut ainoastaan kruunu eli hampaan näkyvä osa, saattaa olla mahdollista, että hampaan juuren päälle pannaan proteettinen kruunu.

Jos hammas on irronnut kokonaan, on syytä selvittää irtoamisen syy. Jos hampaasi on irronnut iskun tai tapaturman seurauksena, saattaa tapaturmavakuutus korvata osan kustannuksista. Jos olet menettänyt hampaasi tulehduksen seurauksena, on tulehduksen syy hoidettava.

Jos sinulta puuttuu ainoastaan yksi etuhammas, voidaan se mahdollisesti korvata sillalla tai implantilla. Ne vaativat hyvää suuterveyttä ja viereisten hampaiden hyvää kuntoa. Silloin kun suusta puuttuu useita hampaita, ne korvataan usein irrotettavalla proteesilla.

Mikä on hammasimplantti?

Implantti tarkoittaa keinojuurta. Implantti porataan hyvään luuhun ja sen annetaan luutua.

Luutumisen jälkeen implantin varaan voi tehdä yksittäisiä rakenteita korvaamaan yhden hampaan tai siltoja korvaamaan useiden hampaiden puuttumisen. Implanttihoitoa edeltää huolellinen kliininen ja röntgenologinen tutkimus, joka varmistaa hoidon edellytykset kuten puutoskohdan hyvän luutilanteen.

Mitkä ovat eri vaihtoehtojen plussat ja miinukset?

Kiinteät rakenteet eli kruunut, sillat ja implantit ovat mukavampia käyttää, sillä ne eivät liiku suussa puhuessa tai syödessä. Irrotettava proteesi taas on helpompi puhdistaa, koska sen saa suusta pois.

Kiinteät rakenteet ovat kalliimpia kuin irrotettavat, ja useimmissa kunnissa niitä tehdään vain yksityisillä klinikoilla.

Hintaan vaikuttaa myös hampaan tai hampaiden kunto, työn vaativuus, suun terveydentila, kiinteän rakenteen tyyppi ja materiaali sekä hammaslääkärin kokemus ja koulutustaso. Esimerkiksi hammasimplantin tai proteettisen kruunun asennus maksaa noin 1 500–3 000 euroa. Hinta voi nousta vieläkin kalliimmaksi, jos suuhun on lisättävä luuta.

Kuinka kestäviä hampaiden korvaamisen eri vaihtoehdot ovat?

Se riippuu rakenteiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Myös tupakointi lyhentää niiden kestoikää.

Hammasimplantin asennus jännittää minua. Sattuuko se?

Ei satu. Esimerkiksi hampaan poisto sattuu enemmän, ja toimenpiteissä käytetään kivun lievittämiseksi puudutusaineita. Kannattaa kuitenkin mennä kokeneen hammaslääkärin hoitoon. Useammin komplikaatioita sattuu harvoin implanttihoitoja tekeville.

Jos minulle laitetaan implantti, kuinka usein sen jälkeen pitää käydä hammastarkastuksessa?

Hoitava hammaslääkäri määrää tarkastusvälin. Itse kutsun tarkastukseen yleensä heti 1–2 viikkoa hoidon jälkeen ja sitten kolmen kuukauden, kuuden kuukauden ja vuoden kuluttua. Sen jälkeen implantin kunto katsotaan hampaiden perustarkastuksen yhteydessä.

Hammasimplantin huolellinen suunnittelu, jälkitarkastukset ja implantin hoito ovat tärkeitä, koska tulehdukset etenevät implantissa nopeammin kuin omassa hampaassa. Jos implantti tulehtuu, joudutaan tekemään vaativia ja kalliita operaatioita. Pahimmissa tapauksissa implantti joudutaan poistamaan.

Miten hammasimplanttia pitää hoitaa?

Hammaslääkärisi antaa ohjeet, joiden avulla juuri sinun implanttisi on mahdollista pitää puhtaana.

Yleensä suositellaan väliharjaa hammasvälien tai implantin vieruskudoksen puhdistamiseen ja sähköhammasharjaa kaikille muille pinnoille. Jos sinulla on silta, voit puhdistaa sen alta siltalangalla.

Tuttaviltani on irronnut kulmahampaita. He sanovat, ettei se haittaa mitään. Onko niin, ettei pudonneita kulmahampaita tarvitse korvata?

Kerro tuttavallesi, että kulmahampaat kannattaa korvata, koska ne ovat tärkeitä sivulle suuntaavissa purentaliikkeissä. Moni haluaa korvata ne myös esteettisistä syistä.

Millä hammas korvataan?

Suuhun voi asentaa kruunuja, siltoja, implantteja ja proteeseja.

Kruunu: Hammaskruunu on hampaan näkyvä osa. Keinotekoisella kruunulla voidaan korvata esimerkiksi reikiintymisen tai lohkeamisen vaurioittama hampaan näkyvä osa.

Hammassilta: Useita puuttuvia hampaita voidaan korvata usean hammaskruunun muodostamalla kiinteällä siltaproteesilla. Hammaskruunujen ja -siltojen rungot valmistetaan keraamisesta materiaalista tai metallista, useimmiten kultaseoksesta. Metallirunko päällystetään posliinilla.

Kevytsilta: Kevytsilta on hammassilta, joka liimataan puuttuvan hampaan viereisten hampaiden pinnoille. Kevytsilta ei kestä kovin suurta purentarasitusta. Siksi se toimii yleensä vain suun etualueella.

Hammasimplantti: Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä, useimmiten titaanista valmistettu keinojuuri. Se kiinnittyy ja mukautuu leukaluuhun yleensä muutamassa kuukaudessa. Implantteihin voidaan kiinnittää esimerkiksi kruunuja, siltoja tai irtoproteeseja. Myös hampaattoman leuan kokoproteesi on mahdollista korvata implanttisillalla.

Proteesit: Irrotettavia rakenteita, joilla korvataan hampaita, kutsutaan proteeseiksi. Kokoproteesit korvaavat ylä- tai alaleuan kaikki hampaat, osaproteesit vain osan hampaista tai yhden hampaan.

Osaproteeseja on kahdenlaisia. Metallista valetut rankaproteesit tukeutuvat jäljellä oleviin hampaisiin. Muoviset proteesit taas nojaavat suun limakalvoon ja myötäilevät omien hampaiden ienrajoja.

Lähde: Hammaslääkäriliitto

Olen kuullut, että ulkomailla implantin asennus on halvempaa. Onko operaatio turvallinen esimerkiksi Virossa?

Se tosiaan saattaa olla halvempaa. Komplikaatioiden sattuessa Virossa tehdystä hoidosta ei kuitenkaan voi saada korvauksia esimerkiksi Potilasvakuutuskeskuksesta. Virossa myös käytetään herkemmin halpaimplantteja, joihin ei saa varaosia.

Implanttirakenteiden korjaaminen on kallista, ja väärin asennettu implantti on erittäin vaikea korjata. Implanttirakenteet tulee suunnitella niin, että potilas pystyy puhdistamaan ne itse helposti.

Olen koko ikäni harjannut tavallisella harjalla. Kannattaisiko minun vaihtaa implantin takia sähköhammasharjaan, ja millainen laite on hyvä?

Kannattaa vaihtaa sähköhammasharjaan, sillä se puhdistaa paremmin. Laitteen varsinaisen harjapään kannattaa olla varsin pieni, jotta sillä pääsee hyvin jokaiselle hammaspinnalle. Muoviset lisäulokkeet harjassa voivat kuluttaa hammasta ja aiheuttaa vihlomista.

Miten sähköhammasharjaa käytetään?

Anna sähköhammasharjan tehdä työ rauhassa, ja pidä harjaa erikseen jokaisen hampaan pinnalla. Sähköhammasharjaa ei kuljetella edestakaisin kuten tavallista harjaa. Muista kuitenkin olla painamatta harjaa voimakkaasti hampaita vasten, sille se voi kuluttaa hampaan pintaa.

Sähköhammasharjan käyttöön voi pyytää opastusta suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä.

Vaihdan hammasharjani vain pari kertaa vuodessa. Onko se on liian harvoin?

On. Suosittelisin vaihtamaan harjan noin 1–2 kuukauden välein. Harja kannattaa vaihtaa, jos sen harjakset ovat rispaantuneet.

Hampaani ovat ruman ruskeat. Voinko saada ne vielä vaaleammiksi?

Suuhygienisti voi vaalentaa hampaita. Vaalennusta tehdään useilla yksityisillä hammaslääkäriasemilla. Hampaista ei välttämättä saa valkoisia, mutta niiden pinta voi silti vaalentua.

Hampaita värjäävät tupakointi ja monet ruoka-aineet: esimerkiksi kahvi, tee ja punaviini. Jos hampaat ovat vastikään valkaistut, myös muun muassa ketsuppi ja mustikkapiirakka värjäävät niitä tehokkaasti. Suuhygienisti antaa kattavan listan värjäävistä ruoista valkaisun jälkeen.

Tunnen suuni usein kuivaksi. Mistä se voi johtua? Mikä auttaa kuivuuteen?

Useat lääkkeet kuivattavat suuta. On arvioitu, että jos käyttää 3–5 erilaista lääkettä, jo se kuivattaa suuta. Myös ikääntyminen voi vaikuttaa sylkirauhasten toimintaan.

Kannattaa suosia pureskelemista vaativaa ruokaa ja aktivoida sylkirauhasia juomalla vasta ruokailun jälkeen.

Suun limakalvoa voi voidella joillakin öljyillä, esimerkiksi maustamalla tavallinen ruokaöljy muutamalla tipalla apteekista saatavaa piparminttuvalmistetta. Myös purskuttelu punaisella maidolla tai kermalla saattaa auttaa.

Teksti:Janne Salomaa
Avainsanat: asiantuntija, hammasimplantti, hammaskruunu, hammaslääkäri, hammasproteesi, hammassilta, hyvinvointi, paraneminen, sairaus, selviytyminen, seura-hyvinvointi-terveys, terveys, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti