Maksutonta velka- ja talousneuvontaa

Maksutonta velka- ja talousneuvontaa tarjoavat esimerkiksi kunnat.

Talousneuvontaa

Olen huolestunut aikuisen poikani ja hänen perheensä rahankäytöstä. He näyttävät ostavan velaksi kaikenlaista ja ottavan velkaa velan päälle. Jokin aika sitten kävi sattumalta ilmi, että he ovat aika ajoin paikanneet talouttaan pikavipeillä, ja maksaneet niistä tietysti hurjaa korkoa. Minua pelottaa, että he tällä menolla pilaavat luottotietonsa. En ymmärrä, miksi pikavippiyhtiöiden edes annetaan Suomessa toimia! Minulta poikani ei ole koskaan raha-apua pyytänyt. Voi olla, että hänelle on kunnia-asia selvitä omin avuin.

Tekisinkö karhunpalveluksen, jos tarjoaisin apuani raha-asioissa?

Nimimerkillä, Velkapelkoinen

En ihmettele poikasi vaitonaisuutta enkä huolestumistasi. Rahasta puhuminen on monille vaikeaa ja vielä vaikeampaa on myöntää, että tarvitsee niissä apua. Poikkeuksellista ei ole sekään, että pikavippien avulla maksetaan muita velkoja. Tämä on huomattu sekä suomalaisia velkaongelmissa auttavassa Takuu-Säätiössä että maksuhäiriörekisteriä ylläpitävässä Suomen Asiakastiedossa. Niiden havaintojen mukaan suomalaiset saisivat nykyistä enemmän maksuhäiriömerkintöjä muista kulutusluotoista, jos pikavippejä ei olisi. Voi olla, että kalliit pikavipit ovat säästäneet sinunkin poikasi maksuhäiriömerkinnöiltä.

Mitä jos aloittaisit kysymällä suoraan, voisitko olla raha-asioissa avuksi? Yksi tapa auttaa on lainata tai antaa rahaa sen verran, että poikasi perhe saa taloutensa tasapainoon – siis jos oma taloutesi tämän sallii. Raharuiske voi olla hyvä ratkaisu, jos tulojen äkillinen lasku on johtanut velkakierteeseen. Mikäli tulot ovat laskeneet tilapäisesti, muita toimia ei välttämättä tarvita. Jos lasku on pysyvä, rahallinen tuki antaa perheelle aikaa sopeutua.

Kysymyksestäsi kuitenkin päättelen, että tässä on kyse muusta. Tavaraa ja palveluita on ostettu paljon velaksi, minkä vuoksi perheen menot ovat kasvaneet huomaamatta. Ilmiö on velkaneuvojille tuttu: ihmiset elävät huomaamattaan yli varojensa, koska hankinnat on helppo rahoittaa velalla. Verkkokaupoista voi tilata tavaraa laskulla tai luottokortilla, isompia hankintoja voi tehdä osamaksulla ja niin edelleen. Tällaista tilannetta rahan lainaaminen ei ainakaan automaattisesti korjaa.

Saisitko poikasi houkuteltua asiantuntijoiden puheille? Nämä osaavat auttaa talouden tasapainottamisessa. Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto, vaikka tuntisit olevasi itse pätevä auttaja. Tuttujen kesken raha-asioista on helppo saada riita aikaiseksi. Ulkopuolisien asiantuntijan vetovoimaa voi lisätä esimerkiksi kertomalla, että asiantuntijoiden avulla perheen veloille saatetaan löytää nykyistä edullisempia vaihtoehtoja.

Maksutonta velka- ja talousneuvontaa tarjoavat esimerkiksi kunnat ja valtakunnallinen Takuu-Säätiö. Niiden asiantuntijat korostavat, että neuvontaan kannattaa soittaa heti kun tuntuu siltä, että raha-asiat eivät ole kohdallaan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tilannetta ryhdytään korjaamaan, sitä enemmän on keinoja käytettävissä. Mitään pakkoa asiantuntijan neuvojen noudattamiseen ei kuitenkaan ole, eikä tapaaminen johda mihinkään toimiin, jos ei niitä itse halua.

Neuvojien mukaan heidän palveluitaan tarvitsevat kaikenlaiset ihmiset. Vain kaikkein suurituloisimmat puuttuvat asiakaskunnasta.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 3/2012Helena Ranta-aho

 

 

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana
parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Teksti: Viva
Avainsanat: Rouva Raha, seura-raha, velkajärjestelyt, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti