Määräaikaistalletukset, turvallinen tapa säästää

Saimme mieheni kanssa noin 50 000 euron perinnön ja aiomme käyttää rahat kesämökin hankintaan ensi kesänä. Mihin rahat kannattaisi laittaa mökkikauppoja odottamaan? Pankissa meille on ehdotettu tiliä ja lyhyen koron rahastoa. (Kysyjänä nimimerkki, Mökkirahat turvaan)

Rahastosääsätminen

Nimimerkkisi osuu asian ytimeen: koska aiotte mökkikaupoille jo ensi kesänä, tärkeintä on pitää mökkirahat turvassa. Tuotto on tässä tapauksessa sivuseikka. Näin ollen jopa rahamarkkinarahastot, jotka ovat lyhyen koron rahastojen kaikkein vähäriskisin alalaji, ovat perintörahoillenne liian riskialtis parkkipaikka, erityisesti nykyisen kaltaisessa epävarmassa tilanteessa. Rahamarkkinarahastojenkin arvo voi laskea, mikä tarkoittaa, että kesällä teillä saattaisi olla vähemmän rahaa mökin ostoon kuin nyt.

Ainoa riittävän turvallinen vaihtoehto mökkirahoillenne on pankkitili. Hieman käyttötiliä parempaa korkoa maksetaan yleensä määräaikaisille tileille, joilta varat saa nostaa vasta sovitun ajan kuluttua. Parhaan koron saa, jos viitsii kysyä tarjouksen useammasta pankista.

Kokeilin kepillä jäätä ja pyysin tarjoukset viidestä Suomessa toimivasta vakavaraisesta pankista puolen vuoden määräaikaiselle talletukselle. Parhaan ja huonoimman koron ero oli yli puoliprosenttiyksikköä. Mielenkiintoisin havainto oli tämä: Paras korkotarjous oli myös ehdoiltaan joustavin. Varoja ei tarvinnut sitoa puoleksi vuodeksi. Kolmen kuukauden jälkeen varat olisivat vapaasti käytettävissä.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 3/2012Helena Ranta-aho

 

 

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Teksti: Viva
Avainsanat: pankkipalvelut, Rouva Raha, seura-raha, säästäminen, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti