Kotivakuutukset – Kuusi vinkkiä kotivakuutuksen päivittäjälle

Käy kotivakuutuksesi lävitse aina, kun elämäntilanteesi muuttuu. Muutaman vuoden välein kannattaa varmistaa, vastaako kotivakuutuksesi nykyisiä tarpeitasi. Vakuutukset kannattaa käydä lävitse aina, kun elämäntilanne muuttuu.

Kotivakuutukset

Tiedä, mitä vakuutat

Kerros- ja rivitalossa asuva vakuuttaa oman irtaimistonsa, taloyhtiö vakuuttaa rakennuksen. Omakotitalon omistaja vakuuttaa sekä irtaimiston että rakennuksen. Tarkista sopimusehdoista, mitä kuuluu rakennukseen ja mitä irtaimistoon.

Päätä, mistä haluat maksaa

Pelkkä esinevakuutus on halvempi kuin kotivakuutus, johon kuuluu muun tyyppisiä osia, esimerkiksi vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Esinevakuutuksesta korvataan rakennukselle tai irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja. Vastuuvakuutuksesta korvataan, jos aiheutat jollekin ulkopuoliselle vahingon, esimerkiksi taloyhtiölle vesivahingon. Oikeusturvavakuutuksista korvataan oikeudenkäyntikuluja vakuutusehdoissa tarkkaan määritellyissä tapauksissa.

Mieti, kuinka laajan vakuutuksen tarvitset

Pelkän palovakuutusturvan antava suppea kotivakuutus on paljon halvempi kuin laaja vakuutus, joka korvaa myös irtaimiston rikkoutumisvahinkoja. Hintaa voi laskea jonkin verran valitsemalla suuremman omavastuun.

Älä luule liikoja – mikään kotivakuutus ei korvaa kaikkia kotona tapahtuvia vahinkoja

Laajoista kotivakuutuksista korvataan tyypillisesti palo- ja myrskyvahinkoja, putkivuotoja, varkauksia ja rikkoutumisvahinkoja. Sen sijaan puutteellisesta kosteuserityksestä aiheutuneet vesivahingot jäävät yleensä korvaamatta. Kadonneita tavaroita ei myöskään korvata. Jotkut tavarat, esimerkiksi silmälasit, voivat olla kokonaan vakuutuksen ulkopuolella. Lemmikkien aiheuttamat vahingot on niin ikään usein rajattu vakuutuksen ulkopuolelle.

Muista, että irtaimiston ikä vaikuttaa korvaussummaan

Tavarat vanhenevat vakuutusyhtiöiden kotivakuutuksissa eri tahtiin. Nopeasti kehittyvän elektroniikan ikävähennysprosentit ovat usein korkeita. Ikävähennys lasketaan tavaran vahinkohetken hankintahinnasta. Niinpä esimerkiksi muutama vuosi sitten hankitun kalliin puhelimen korvaussumma voi jäädä yllättävän pieneksi.

Kilpailuta – vakuutuksissa ja niiden hinnoissa on eroja

Pyydä tarjous useammasta vakuutusyhtiöstä. Kun vertailet tarjouksia, tarkista, että vakuutukset koostuvat samantyyppisistä turvan osista ja että turva on suurin piirtein samantasoista. Laajin turva korvaa kaikenlaisia äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkotapahtumia. Suppeissa vakuutuksissa luetellaan ne vahinkotapahtumat, jotka vakuutuksesta korvataan.

Lähde: Vakuutus ja rahoitusneuvonta

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 8/2012Helena Ranta-aho

 

 

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Teksti: Viva
Avainsanat: Rouva Raha, seura-raha, sopimukset, vakuutukset, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti