Kotitalousvähennys: Saako mökin kunnossapidon kustannukset vähentää verotuksessa?

Kotitalousvähennyksen saa vuokramökistäkin.

Mökin vakuutukset

Omistimme vaimoni kanssa kesämökin, jonka lahjoitimme kokonaan kahdelle tyttärellemme. Itsellämme säilytimme kuitenkin elinikäisen hallintaoikeuden, joka on myös rekisteröity. Kun mökkiin tehdään remontteja, kuka saa kotitalousvähennyksen? Voidaanko niistä sopia tyttärien ja meidän hallintaoikeuden omaavien kesken vai antaako laki siihen täsmälliset määräykset?

Nimimerkillä, Maalaus ensi kesänä

Verottajan pelisäännöt ovat tässä aika selvät. Kotitalousvähennyksen saa tehdä riippumatta siitä, omistaako mökin, onko vuokrannut sen vai hallitseeko sitä myynnin yhteydessä pidätetyn hallintaoikeuden perusteella niin kuin te. Mikäli maksajia on monta, siitä on etua, jos remontti on niin iso, että se ei mahtuisi yhden tai edes kahden ihmisen vähennykseen. Vähennyksen enimmäismäärä on tänä (2012) vuonna 2 000 euroa. Se tulee täyteen, jos vähennettävää työtä ostaa 4 666 eurolla. Mikäli ostatte työn yritykseltä, saatte vähentää arvonlisäverollisesta työkorvauksesta 45 prosenttia. Jos palkkaatte maalarin työsuhteeseen, voitte vähentää 15 prosenttia palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Omavastuu on kummassakin tapauksessa sata euroa.

Toisin kuin useimmat muut vähennykset, kotitalousvähennys on siitä mukava, että se tehdään suoraan verosta. Niinpä se keventää verotusta koko painollaan. Jos siis saatte vähentää täydet 2 000 euroa, verotuksennekin kevenee 2 000 euroa. Muistattehan tarkistaa, että käytätte työssä yritystä tai yrittäjää, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Jos tämä asia ei ole kunnossa, vähennystäkään ei saa. Asian voi tarkistaa netistä (www.yjt.fi) tai soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 020 697 030.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox

Viva 12/2012Helena Ranta-aho

 

 

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Teksti: Viva
Avainsanat: kunnossapito, mökit, Rouva Raha, seura-raha, verot, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti