Indeksilainat – Riskit ja tuotto-odotukset

Onko pankin suosittelema indeksilaina hyvä vaihtoehto määräaikaistalletukselle? 

Indeksit

Kyselin pankista vaihtoehtoja määräaikaistalletukselle. Kovasti suosittelivat indeksilainaa. Siinä pääoma olisi turvassa samaan tapaan kuin pankkitilillä, mutta säästöt olisivat kuitenkin paremmin suojassa inflaatiolta. Onko indeksilaina mielestäsi hyvä vaihtoehto?

Nimimerkillä, Varovainen säästäjä

Et varmasti ole ainoa, jolle on viime aikoina kaupattu indeksilainoja. Kun ajat ovat epävarmat, niiden ”pääomaturva” on hyvä myyntivaltti. Ennen kuin indeksilainaan sijoittaa, kannattaa varmistaa toisenkin kerran ymmärtääkseen, mitä riskejä lainaan liittyy ja mitä pitää tapahtua, jotta siihen sijoitetut rahat tuottaisivat hyvin.

Aloitetaan riskeistä. Talletukset kuuluvat 100 000 euroon asti talletussuojan piiriin. Se tarkoittaa, että pääoman menettäminen on mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä. Pitkäaikaiselle säästäjälle pankkitili kuitenkin sopii huonosti: talletuskorot ovat surkean matalia, mikä päästää inflaation nakertamaan säästäjän ostovoimaa.

Indeksilaina on taas joukkolaina, eikä talletussuoja kata siihen sijoitettuja varoja. Säästäjä saa sijoittamansa rahat takaisin, jos indeksilainan liikkeeseenlaskija maksaa velkansa sovitusti. Useimmiten näin käy, mutta ei aina. Esimerkiksi Lehman Brothersin konkurssista kärsivät myös ne suomalaiset säästäjät, jotka olivat suomalaisten välikäsien kautta sijoittaneet amerikkalaisjätin liikkeeseen laskemiin indeksilainoihin.

Onkin tärkeä huomata, ettei lainan myyjä aina ole lainan liikkeeseenlaskija. Liikkeeseenlaskija ilmenee lainaehdoista. Niissä kerrotaan myös, jos lainalla on jonkin kolmannen osapuolen takaus. Säästäjä voi menettää sijoittamaansa pääomaa myös siinä tapauksessa, että tarvitsee rahat käyttöönsä ennen lainan erääntymistä. Silloin hän joutuu myymään lainan markkinahinnalla, joka voi olla pienempi tai suurempi summa kuin hänen sijoittamansa pääoma.

Jos pitää lainan sen erääntymiseen asti, tuoton määrää kohde-etuus, johon indeksilaina on kytketty. Kohde-etuutena voi olla esimerkiksi jonkin osakeindeksi, osakekori, jokin valuutta tai vaikkapa euron arvo suhteessa dollariin. Jos kohde-etuuden arvo kehittyy laina-aikana suotuisasti, sijoittaja saa lainan ehdoissa määritellyn osan tästä hyvästä. Jos arvo kehittyy epäsuotuisasti, säästäjä saa lainan erääntyessä takaisin sijoittamansa nimellisen pääoman kuluilla vähennettynä. Korkoa ei indeksilainoille yleensä makseta tai se on hyvin matala.

Näin ollen inflaatiosuoja ei ole kirkossa kuulutettu. Huonossa tapauksessa sijoittaja menettää maksamansa kulut ja tuoton, jonka olisi talletukselle saanut. Hyvässä tapauksessa tuotto voi nousta hyvinkin korkeaksi. Ennen sijoituspäätöstä on tärkeä varmistua siitä, että ymmärtää, miten kohde-etuuden tuotto lasketaan ja kuinka suuri osuus siitä maksetaan säästäjille.

Viva 4/2012

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Colourbox
Helena Ranta-aho

 

 

Kauppatieteiden maisteri, MBA, Helena Ranta-aho on työskennellyt taloustoimittajana parikymmentä vuotta, viimeksi Viisas Raha -lehden toimituspäällikkönä, sitä ennen Taloussanomissa ja Talouselämässä. Nykyisin hän on vapaa taloustoimittaja.

Minun rahat vai sinun rahat ja pitääkö aikuisia lapsia auttaa? Rouva Raha -palstalla vastataan arjen rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi postitse osoitteeseen Viva-raha, Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia tai sähköpostitse vivaraha@otavamedia.fi.

Teksti: Viva
Avainsanat: lainat, Rouva Raha, seura-raha, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Gettingoikeutettu laina on aina ollutiso ongelma asiakkaiden kokeneet taloudellisia ongelmia . luotto-ja vakuus ovat jotain, että asiakkaat ovat aina kiinnostunut löytämäänlainaaoikeutettu lainanantajalle .
Mutta yksityinen rahoitus tehnyt eroaluotonanto teollisuudessa .

Masthaven vakuutena lainan tarjoavat lainoja 3% luettiin paikallisia ja kansainvälisiä asiakkaita . Olimme kunnia
täyttää taloudelliset tarpeet .

MASTHAVEN asiakkaat saavat lainoja erittäin alhainen korkotaso jahyvä aika maksaa takaisin . Oletko kostaakseen öisin huolestuttavaa miten saadaLegit lainaa yrityksen tai laajentaaolemassa olevaa? miksi ei yhteyttä tänään klo Masthaven lainoja antamaan välittömästi lainan .

* Toinen kiinnitys
* Kansainvälinen Laina
* Velka
* Business Lainat
* Personal Lainat
* Lainoja sijoittajille
Sosiaaliturvaa eikä luotto tarkistaa on 100 % takuu .
 
true.Contact yhteyttä sähköpostitse . masthavensecuredloans@live.com
Oikeasti , olen odottanut vastaustasi .

Ystävällisin terveisin
Mr.Dot Sinkki ” s

Huomio kaikille lainan hakijoita!!
Hei ,
Tarvitsetkolainaa?
Oletko kiinnostunut saamaan tahansa lainaa? Oletko taloudellisesti huolissaan ?
Jos kyllä ​​, ota nyt yhtiön kautta sähköpostitse osoitteeseen : klarabannyfinance@gmail.com :
Olemme palveluksessanne .
Ystävällisin terveisin,
Klara Banny
Manager Yhteistyössä

Yhteystiedot : klarabannyfinance@gmail.com : teidän laina tänään , olemme palveluksessanne .

Oma kommentti