Digikamerat – Näin valitset lomakameran

Haluat tallentaa lomamuistot, lapsenlapsen leikit ja perhejuhlien kohokohdat. Lue vinkit, mikä kamera valtavasta valikoimasta sopisi parhaiten.

Digikamerat

Puhelin on aina mukana, joten sen kameralla saa tärkeistä hetkistä muistot. Parhailla kännyköillä saa hyvissä olosuhteissa kauniita kuvia ja videoleikkeitä. Edullisten kännykkäkameroiden tuotokset ovat kuitenkin usein tarkemmin katsoen nuhruisia. Monilla kännyköillä ei saa kunnollisia kuvia niukassa valossa.

Hyvän kameran saa edullisestikin

Osta oikea kamera. Nykyaikaisen kameran digitaalinen kuvailmaisin korvaa filmin. Suosituimmat digitaalikamerat maksavat 150–250 euroa. Ne ovat monipuolisempia ja niillä sillä saa laadukkaampia kuvia kuin 400–800 euroa maksavilla kännyköillä. Kehittyneimmät harrastajien kamerat maksavat lisävarusteineen jopa tuhansia euroja.

Kameroita myyvät muun muassa marketit, kodin elektroniikkakaupat ja erikoisliikkeet. Nettikauppojen hinnat ovat edulliset, mutta niistä ei saa asiantuntevaa, henkilökohtaista palvelua. Sopiva kamera löytyy helpoimmin hyvin varustetun kameramyymälän osaavan myyjän opastuksella.

Listaa vaatimukset. Aluksi on hyvä miettiä, mitä kameralta haluaa. Millaisissa tilanteissa ja millaisissa olosuhteissa kuvataan? Näpsitäänkö tavallisia lomakuvia vai etäisiä luontokohteita tai vaikkapa urheiluharrastuksia? Pöly- ja vesitiiviin kameran uskaltaa ottaa rannalle mukaan. Jos hienoa, mutta liian painavaa kameraa ei viitsi kantaa, kuvat jäävät ottamatta. Reilun kokoisesta kamerasta saa toisaalta tukevan otteen: kuvat eivät tärähdä eivätkä videot väpätä.

Liian vaativa kamera voi hankaloittaa kuvaamista

Kuvaamisen saloihin paneutuva harrastaja tarvitsee monipuoliset säädöt ja monia painikkeita, joilla satunnainen näppäilijä vain sössii kuvansa pilalle. Jos useat perheenjäsenet käyttävät kameraa, valinta on kompromissi. Moniin perheisiin hankitaan useita kameroita. Vaadi hyvä perustekniikka. Kameran valinta helpottuu, kun tuntee vähän tekniikkaa. Digikameran kuva koostuu pisteistä. Kaikissa nykyaikaisissa kameroissa on miljoonia pisteitä eli riittävästi normaaleihin lomakuviin. Kun pisteitä on paljon, kuvaan mahtuu paljon yksityiskohtia, ja pienestä kuvan osasta voi tehdä hyvän paperivalokuvan. Megapikseli tarkoittaa miljoonaa pistettä.

Viisi megapikseliä on riittävä ja 10 hyvä lukema. Pisteiden laatu on silti niiden määrää tärkeämpi. Esimerkiksi kännykän tai halpakameran pieni muovilinssi tuottaa nuhruisen kuvan, on pisteitä miten paljon tahansa.

Mitä tarkoittaa polttoväli?

Muista riittävän avara zoomi. Optinen zoomi tarkoittaa säädettävää suurennosta eli polttoväliä. Hyvän yleiskameran kuvaan mahtuu pienimmällä suurennoksella vaikkapa ahtaassa tilassa koko pöytäseurue. Jotta tämä onnistuu, niin sanotun kinovastaavan polttovälin tulisi olla noin 28 millimetriä tai pienempi. Iso suurennos eli suuri polttoväli tuo kaukaisen kohteen lähelle. Isojen suurennosten sijaan kannattaa silti suosia lenkkarizoomia eli mennä itse lähemmäksi kohdetta.

Valovoimainen optiikka auttaa saamaan hämärässäkin tärähtämättömän kuvan. Pienempi niin sanottu f-luku tarkoittaa parempaa valovoimaa. Kannattaa ostaa kamera, jossa on niin sanottu kuvanvakain. Vakain vähentää käsien tärinästä johtuvien tärähtäneiden kuvien vaaraa.

Kameraa tulisi kokeilla kaupassa

Kokeile ennen kuin ostat. Ota liikkeessä koekuvia myös hämärässä ilman salamaa. Kun kamerassa on valovoimainen optiikka, herkkä ilmaisinkenno ja hyvä kuvanvakain, saat kauniita, tärähtämättömiä kuvia. Eikä salamavalo latista tunnelmaa. Kiinnitä huomiota kameran painikkeisiin ja valikkoihin. Tuntuuko käyttö helpolta? Usein tarvittaville säädöille pitäisi olla painike. Saako kamerasta
tanakan otteen?

Näkyykö kameran etsinkuva myös auringonpaisteessa? Niin sanottu luuppietsin helpottaa suuntausta kirkkaassa valossa. Lisäksi tärähtämisen vaara vähenee, kun kameran voi tukea otsaa vasten. Laadukkaita kuvia arvostava aktiivinen kuvauksen harrastaja ostaa monesti järjestelmäkameran. Optiikan sisältävä järkkäripaketti maksaa noin 500 eurosta ylöspäin.

Järjestelmäkamerassa on osaajan kaipaamat säädöt ja yleensä pikkukameroita parempi kuvan laatu. Järkkäriin saa mieleisensä optiikan ja monenlaisia lisävarusteita. Järjestelmäkamera on kompaktikameraa kookkaampi ja painavampi. Valokuvia vai videoita? Nykyaikaisella näppäilykameralla voi kuvata videoita ja videokameralla valokuvia. Kumpikin on silti parhaimmillaan omassa leipälajissaan. Videokamera on kookkaampi kuin kompakti valokuvakamera.

Pienet pokkarikamerat

Nikon Coolpix S30 – Koko perheen kamera

Matkakameran pitää sietää vähän kolhuja. Nikon Coolpix S30 -taskukamera on vesitiivis, ja se kestää pudottamisen 0,8 metrin korkeudelta. Se kuvaa 10 miljoonan pisteen valokuvia ja tarkkoja videoita. Zoomin kinovastaavat polttovälit ovat 29–87 millimetriä, joten kovin kaukaisien kohteiden kuvaamiseksi on pantava hölkäksi. Käyttövoima saadaan AA-paristoista, joten varavoimaa saa matkakohteesta. Kamera maksaa noin 115 euroa.

Sony Cyber-shot DSCWX100 – Pieni ja pippurinen

Koko synttäriseurueen pitää mahtua samaan kuvaan. Myös kaukaisista kohteista halutaan videoita ja valokuvia. Paidan taskuun mahtuva Sony Cyber-shot DSCWX100 täyttää vaatimukset. Niin sanotut kinovastaavat polttovälit ovat 25–250 millimetriä. Megapikseleitä on peräti 18,2 miljoonaa. Kamera maksaa noin 260 euroa.

Canon Powershot D20  – Reissuun ja rannalle

Vesi, hiekka ja pöly ovat tavallisen kameran arkkiviholliset. Sen sijaan Canon Powershot D20 on rannalla kuin kotonaan. Se sietää upotuksen 10 metrin syvyyteen ja pudotuksen 1,5 metrin korkeudelta. Sisupussi pärjää myös talven hiihtoreissun kymmenen asteen pakkasessa. Canon kuvaa tarkkojen valokuvien lisäksi teräväpiirtoisia videoita. Yhdysrakenteinen satelliittipaikannin tallentaa kuvauspaikan tarkan sijainnin, mikä helpottaa kuvien arkistointia. Kamera maksaa noin 400 euroa.

Olympus SZ-31MR iHS  – Ulottuva ja herkkä

Olympus SZ-31MR iHS -kamera mahtuu käsilaukkuun tai takintaskuun. Tärähtämättömiä kuvia saa valmistajan mukaan niukassakin valossa ilman salamaa, mistä on kiittäminen herkkää kuvakennoa. Poikkeuksellisen ulottuvan zoomin kinovastaavat polttovälit ovat peräti 25–600 millimetriä. Koko pöytäseurue mahtuu kuvaan, ja zoomi tavoittaa hyvin kaukaisetkin kohteet. Kamera tallentaa kuvien lisäksi teräväpiirtoisia videoita. Lisävarusteena myytävän kortin avulla kuvat voi ladata langattomasti tietokoneeseen tai internetiin. Mainio yleiskamera maksaa noin 350 euroa.

Lue lisää Vivasta 6/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Teksti: Viva
Avainsanat: digikamerat, Koti-insinööri, seura-koti, seura-raha, seura-tekniikka, valokuvaaminen, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti