New look − Diorin hengessä

Helmikuussa 65 vuotta sitten Christian Dior esitteli ensimmäisen oman mallistonsa. Hän antoi esikoiselleen nimeksi Corolle, joka tarkoittaa kukan teriötä, asujen linjaa kuvaten. Seuraavana päivänä kukista ja teriöistä ei puhunut kukaan. Sen sijaan Christian Diorin nimen oli yhdessä yössä lennättänyt maailman tietoisuuteen amerikkalaisen Harper´s Bazaarin päätoimittaja Carmel Snow kokoelmalle antamallaan nimellä new look.

New look

Oik. talven pastellisävyjen innoittaman vuoritetun, hihattoman mekon vyötäröä korostaa leveä solmittava vyö ja helman kohottajana on tyllitehoste, 129 e, Halonen & Carlson. Hartialinjan pehmeyttä tehostaa angorasekotteinen neulebolero, 99 e, Ril´s. Vas. Hihattomassa silkkimekossa on tyllihelmainen vuori, saatavana myös yksivärisenä sekä omien mittojen mukaan. Mekon hinta 420 e, silkkibolero 160 e ja silkkivyö 35 e, helmet 89 e, kaikki by Marja.

Vapauttiko uusi tyyli naiset sodan ankeudesta?

 Toisen maailmansodan päättymisestä oli vuonna 1947 kulunut pari vuotta. Tuolloin new tarkoitti uutta ja erilaista verrattuna sota-ajan vaatteiden niukkalinjaiseen jäykkyyteen ja kulmikkuuteen, toppauksin korostettuine hartioineen. Suoran hartialinjan sanottiin symboloivan naisten hartioillaan kantamaa sota-ajan tuskaa.

Diorin uusi mallisto toi naisellisen pehmeät muodot korostetusti esiin. Olkalinja oli luonnollisen pyöreä, tehostettu povi- ja lantiolinja korostivat vyötärön hoikkuutta. Hameen pidentynyt helma oli leveä ja runsaasti poimutettu.

Tiimalasimainen linja oli vaativa, mutta soraääniä ei naisten suusta kuulunut. Ei edes kadotetusta vyötäröstä. Se pakotettiin esiin liiveillä. Sotavuosien näännyttämät naiset halusivat unohtaa sota-ajan ankeuden, ja siihen Dior tarjosi heille houkuttelevan pakotien.

Runsaasta ylistyksestä huolimatta Dioria myös syytettiin siitä, että hän oli lanseerannut maailmalle runsaasti kangasta vaativan kokoelman, jonka kopioimiseen ei sodan jäljiltä ollut riittävästi materiaalia. Eikä naisilla riittävästi rahaa ilman miestensä lompakkoa, saati vapaa-aikaa tyylin mukaisista vaatteista nauttimiseen.

New look on nimetty myös muotihistorian pahimmaksi väärinkäsitykseksi. Ei ollut mitään uutta siinä, että nainen pukeutuu miehen statussymboliksi tai seksiobjektiksi. Ja miksi ihmeessä naiset ihastuivat moiseen muotiin, kun olivat vasta pari vuosikymmentä aiemmin vapauttaneet itsensä korsettien orjuudesta.

Mutta muoti ja järkevyys eivät kulje käsi kädessä. Mitä kaikkea nykyisessä muodissa voikaan paheksua ja ihmetellä, mihin kaikkeen niin helposti suostumme. Kaikesta huolimatta Ranskan hallitus tuki Dioria. Eikä new lookin suosiota voinut mikään estää.

New look näkyi myös Suomessa

Heijastumat näkyivät selvästi myös Suomessa pitkään 1950-luvulla. Tyylin mukaisia vaatteita ommeltiin vaatimattomillakin taidoilla. Tuon ajan teinitytöt korostivat vyötäröään leveällä, joustavalla patellavyöllä, ja leveitä helmoja kohottelivat tärkätyt tai vanteilla ryhtinsä pitäneet alushameet. Niukkojen jumppereiden alla jäykästi topatut liivit loihtivat povelle muhkempia muotoja.

New lookin vaikutus ulottui myös monien iskelmälaulajattarien kuten Vieno Kekkosen ja Pirkko Mannolan esiintymisasuihin. Monia juhla- ja hääpukuja new lookin piirteet innoittavat vieläkin. Viimeaikaisen vintage-innostuksen myötä naisellisia muotoja korostavista leveähelmaisista leningeistä on tullut muidenkin kuin nuorten fiftarien suosikkeja.

Christian Dior kuoli kymmenen vuotta new lookin jälkeen vuonna 1957. Nyt Diorin muotitaloa luotsaa pääsuunnittelijaksi viime vuonna valittu belgialainen Raf Simons, ja potkut sai antisemitismista epäilty John Galliano. Diorin muotitalon tämän syksyn kokoelmassa näkyy tuulahduksia new lookista. Lienevätkö viestejä Christian Diorille 65 vuoden taakse?

Lue lisää Vivasta 12/2012!

Tiedustelut: by Marja (09) 622 00 577, Halonen & Carlson / Trendeal (09) 135 2525, Ril´s / L-Fashion Group PR 044 722 3482.

Teksti: Pirjoleena Pakkanen
Kuvat: Pekka Holmström

Teksti: Viva
Avainsanat: Dior, muoti, seura-hyvinvointi-kauneus, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti