Mukavat myssyt, tuubit, turbaanit ja baskerit

Myssy ei ole pipo eikä hattu, mutta naisellinen ja pehmeä sekä moneen tyyliin sopiva. Sen voi huolettomasti myös taitella kassiin, taskuun tai hihaan. Ja se sietää monenlaista säätä.

Mukavat myssyt

Tyylikäs, kevyesti huovutettu villamyssy sopii yhtä hyvin toppatakin kuin turkinkin kanssa. Katseen vangitsijana on strassein somistettu vetoketju, jonka voi kääntää omiin kasvoihin parhaiten sopivaan kohtaan. Hinta 75 e, viskoosihuivi 35 e, Hattuliike HopeHat.

Mukavat myssyt

Neulemyssyn voi vetäistä syvälle päähän tai asetella baskerin tyyliin eri tavoin. Strassit ja tekotimantit tuovat hohtoa arkeen.
Hinta 45 e, Hattuliike HopeHat. Joustava angorasekotteinen neulemyssy suojaa hyvin, eikä lytistä hiuksia. Somisteena strassein somistettu kukka. Hinta 60 e, Hattuliike HopeHat.

Huovutetut myssyt

Mukavat myssyt

Useille kasvoille sopiva helppo ja huoleton malli. Tikkaukset antavat myssyyn ryhtiä ja muotoa estäen kampauksen lyttääntymistä. Materiaalina kevyesti huovutettu villa, 65 e. Viskoosihuivi 35 e, molemmat Hattuliike HopeHat.

Mukavat myssyt

Tässä huovutetussa villakankaisessa myssyssä on kevyt ja pehmeä tikkivuori. Hinta 57 e, KN Collection. Kevyesti huovutetun villamyssyn toisella sivulla on pehmeät vedokset ja toisella siipimäiset somisteet. Hinta 59 e, Studio em.

Mukavat myssyt

Kevyen, huovutetun villamyssyn ruusukkeen voi kääntää myös eteen tai taakse, kasvojen ja maun mukaan. Myssyjä on saatavana eri värisinä ja kokoisina, 59 e. Samasta huovutetusta villasta valmistettu tuubihuivi 49 e. Molemmat Studio em.

Mukavat myssyt

Pehmeässä myssyssä yhdistyvät angora ja polyakryyli. Kukkasomisteen voi kääntää myös sivulle. Hinta 19,95 e, Sokos. Patamaisessa huovutetussa villamyssyssä on 1920-luvun tyyliä. Rusetin voi kääntää sivulle tai suoraan eteen. Kameekoru viimeistelee kokonaisuuden. Hinta 75 e, ilman korua 55 e, Hattuliike HopeHat.

Tuubihuivit ja turbaanit

Tuubi

Muhkean tuubihuivin voi vetäistä pehmeästi myssyksi varsinkin silloin, kun ei halua kampauksen litistyvän, 22,95 e, Lindex. Toppatakki Esprit, käsineet Sakari Sauso.

Mukavat myssyt

Kevyesti huovutettu naisellinen villamyssy. Tehosteena kukkamainen somiste, tikkaukset ja reunan pehmeä kellotus. Hinta 57 e, KN Collection. Klassinen neuleturbaani sopii monelle. Myös sytostaattihoidoissa hiuksensa menettäneille. Tässä turbaanissa yhdistyvät villa ja polyakryyli, hinta 49 e, KN Collection. Amoena myy kevyestä, elastaanilla täydennetystä viskoosineuloksesta sekä puuvillaneuloksesta valmistettuja turbaaneja, hinnat 26 e ja 39 e.

Myssyhuivit

Puuvillainen myssyhuivi on pukeva, ja sopii sään mukaan sekä sisällä että ulkona käytettäväksi. Malli sopii etenkin sytostaattihoidoissa hiuksensa kadottaneille, mutta on mainio myös hiusten suojana esimerkiksi aurinkorannoilla.

Mukavat myssyt

Puuvillainen myssyhuivi ei ole hiostava. Vuoritetun myssyosan alareunassa takana on kuminauhallista joustoa, ja solmiamisnauhat voi kietoa monella eri tavalla. Tässä kiedoimme nauhat takaa eteen ja solmimme ne rusetiksi. Hinta 36 e, Amoena.

Mukavat myssyt

Myssyhuivin nauhat kiedottiin ensin takaa keskelle eteen, kierrettiin kerran toistensa ympäri, ja vietiin niskaan solmittavaksi. Kankaassa yhdistyvät puuvilla ja silkki, hinta 39 e, Amoena. Myssyhuivin malli on sama kuin turkoosin ja rusetille solmitun. Tässä kiepautimme solmiamisnauhojen päät ruusukkeeksi. Nauhojen toinen puoli on pinkki ja toinen violetti. Kangas on puuvillaa, hinta 46 e, Amoena.

Baskeri on ikiklassikko

Asusteista vain harvat ylittävät sukupuolirajan yhtä luontevasti ja pehmeästi kuin baskeri. Se sopii naisille ja miehille, eikä käyttäjältään ikääkään kysele.

Baskerit

Villaiset klassikkobaskerit, 9,95 e/kpl, Sokos.

Baskeri on monia muita päähineitä sallivampi. Se hyväksyy erilaiset tyylit, yhtä hyvin taiteellisesti toisella poskella roikkuvan kuin syvälle päähän vetäistyn tai takaraivolle samoin kuin eteen päin lippamaisesti laskeutuvan.

Baskeri on kulkenut pitkän tien niin vuosissa kuin kilometreissä. Se aloitti matkansa 300-luvun Karthagosta. Myöhemmin Baskimaan kylien sekä ranskalaisten satamien kautta se on tullut tutuksi eri puolilla maailmaa. Baskerin nykymallin sanotaan periytyvän baskien villaisesta, puutukilla yhdestä kappaleesta huovuttaen valmistetusta kansallispuvun päähineestä. Baskiversiossa on päälaella pieni lyhyt napa.

Baretti on baskerin serkku

Baretin puolestaan voi valmistaa monista eri materiaaleista ja koota useista kappaleista. Baretissa päälaella saattaa olla kankaalla päällystetty nappi. Renessanssin aikaisissa muotokuvissa baretit näyttäytyvät mitä upeimpina versioina, sametista ja silkistä valmistettuina, helmillä ja jalokivillä, turkiksilla ja sulilla koristeltuina.

Baskeri

Huovutetut kukat somistavat malliltaan klassista villabaskeria, hinta 60 e. Viskoosihuivi 35 e. Molemmat Hattuliike HopeHat.

Baskerin värillä on ollut väliä. Esimerkiksi baskien lakin sävy on kertonut kantajansa kylän ja kotiseudun. Punaista hattua ja baskeria pidettiin joitakin vuosikymmeniä sitten ilotyttöjen symbolina. Mutta kun halpaa ja kätevää baskeria halusivat käyttää myös siveät naiset ja opiskelijatytöt, varmoja värivaihtoehtoja olivat tummansininen ja ruskea.

Monet filmitähdet, etenkin 1930- ja 1940 -luvuilla, käyttivät baskeria sukupuoleen ja kansallisuuteen katsomatta. Vivien Leighiä ja baskeria elokuvassa Sumujen silta ei kukaan voi unohtaa.

Baskeri, boheemien älykköjen päähine

Useimmiten baskeri on kuitenkin mielletty ranskalaiseksi, eikä vähiten vapaamielisyytensä takia. Baskeri ei ole päässä häirinnyt petankin pelaamista eikä rättisitikalla ajamista eikä polkemista patonki kainalossa polkupyörällä. Saati viinilasin jos toisenkin ääressä istumista. Ei siis ihme, että turhantärkeydestä vapaan baskerin ovat omineet myös Ranskan ulkopuolella taiteilijat sekä boheemit älyköt – ja varsinkin monet sellaisina itseään pitävät.

Klassinen, huovutettu villabaskeri on kevyt ja lämmin, mutta ei hiostava. Se sopii säähän kuin säähän. Baskeri on myös helposti mukana kuljetettava, ja mahtuu vaikka takin taskuun.

Lisätiedot: Amoena, Esprit, Hattuliike HopeHat, KN Collections, Lindex, Sakari Sauso, Sokos, Studio em

Tyyli ja teksti: Pirjoleena Pakkanen
Kuvat: Jorma Marstio

Teksti: Viva
Avainsanat: muoti, päähineet, päähinemuoti, seura-hyvinvointi-kauneus, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti