Ostoksilla käynti on nykyisin äärimmäisen helppoa.

Kukkaro sähköistyy – Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopivimmat

Käteisen rahan korvaavat maksamisen tavat yleistyvät arkisessa asioinnissa.

Maksukortteja ja sähköisiä maksutapoja on turha arastella. Tutustu vaihtoehtoihin avoimin mielin, ja valitse itsellesi sopivimmat. Pyydä tarvittaessa perusteellinen opastus maksuvälineen myöntäjältä, esimerkiksi pankkineuvojalta.

Nykyaikaiset maksutavat ovat turvallisia ja kätevämpiä kuin käteinen raha. Setelit ja kolikot eivät joka paikassa edes kelpaa. Ostokset verkkokaupoista pitää yleensä maksaa sähköisesti, eikä esimerkiksi kaikkia edullisia bussilippuja voi maksaa käteisellä. Kivijalkakaupassa vältät vaihtorahojen käsittelyn, kun maksat kortilla.

Maksukortteja myöntävät pankit ja monet muut tahot. Kortteja voi käyttää nettiostoksiin, jos käyttöehdot sen sallivat. Luotto- ja maksuaikakorttien ostokset laskutetaan yleensä kuukausittain (credit-ominaisuus). Ostokset debit-kortilla veloitetaan saman tien.

Prepaid-kortille ladataan rahaa etukäteen, ja ostokset veloitetaan saman tien.

Hanki pankistasi verkkopankkitunnukset. Verkkopankissa maksat laskut sekä useimmat kotimaiset verkko-ostokset ja siirrät rahaa sähköisiin maksujärjestelmiin.

Verkkopankki toimii puhelimessa ja tietokoneessa. Verkkopankkitunnuksia tarvitset myös tärkeissä sähköisissä asiointipalveluissa (ks. Viva 5/2014).

Joissakin kivijalka- ja verkkokaupoissa voi maksaa Nordea Pay ja OP Pivo -puhelinsovelluksilla. Otto-automaatteja ylläpitävä Automatia on tuomassa keväällä 2017 matkapuhelimilla toimivan palvelun, jolla maksetaan kaupassa sekä verkkokaupassa ja siirretään rahaa eri pankkien asiakkaiden kesken.

V

Vesan vinkit –Luo muistisäännöt

Tutustu huolellisesti maksuvälineen myöntäjän ohjeisiin ja noudata niitä. Lue turvaohjeet osoitteesta korttiturvallisuus.

Keksi hyvät muistisäännöt tunnusluvuille ja salasanoille. Niitä ei pidä tallentaa matkapuhelimeen eikä lompakkoon paperilapuille.

Jotkut kotimaiset ja ulkomaiset verkkokaupat hyväksyvät edelleen maksun postiennakolla ja laskulla. Sähköinen maksu on silti yleensä edullisempi.

Verkko-ostoksiin

Englanninkielisellä Paypal-verkkopankilla maksat turvallisesti sadoissatuhansissa verkon kauppapaikoissa kaikkialla maailmassa. Helppo ja luotettava. www.paypal.com.

Prepaid-kortti

Skrill Master Card -kortin ja tilin saa kuka tahansa. Kun kortille lataa rahaa, sillä voi tehdä ostoksia verkossa ja kivijalkakaupoissa tavallisen Master Card -kortin tavoin. www.skrill.com.

Kolikkokukkaro

Alle 25 euron ostoksen voi maksaa kätevästi tunnuslukua näppäilemättä vilauttamalla maksupäätteen vieressä lähilukukorttia tai matkapuhelinta, jossa on lähilukuominaisuus.

Maksa puhelimella

Lähetä rahaa henkilöille ja yrityksille. Lataa puhelimeen ilmainen MobilePay-sovellus. Raha siirtyy saajalle Danske-pankkiin heti ja muihin pankkeihin samana päivänä. www.mobilepay.fi.

Maksa tarralla

Lataa Aktia Wallet -sovellus älypuhelimeen ja perusta tili. Maksat nettimaksukortilla verkkokaupoissa. Lompakkoon tai avaimenperään liitetyllä lähimaksutarralla maksat näppärästi pikkuostokset.Vastaanota korttimaksuja

Vältä parkkisakot

Lataa puhelimeen ilmainen sovellus ParkMan. Maksat pysäköinnin muutamalla älypuhelimen näytön hipaisulla, eikä sinun tarvitse etsiskellä kolikoita eikä maksuautomaattia.

Teksti:Vesa Ylä-Jääski
Avainsanat: luottokorttilasku, lähimaksu, maksutapa, maksuväline, muistisääntö, raha, salasana, seura-koti, seura-tekniikka, talous, tunnusluku, verkkokauppa, verkkopankki, Viva-lehti, älypuhelin

Kommentit

Oma kommentti