Olympiavuosi alkaa

Helsingin olympiakisoista on 60 vuotta. Sen kunniaksi kuvasimme olympialaisiin tuotettua tavaraa. Pääosassa ovat vuoden 1952 kesäkisat.

Mummolan vintti ja kirjepinot kannattaa tutkia tarkkaan. Sieltä saattaa löytyä kiinnostavilla leimoilla tai merkeillä varustettuja kirjekuoria tai postikortteja. Voipa joukkoon olla eksynyt olympiakisojen pääsylippu tai ohjelmalehtinenkin. Nappirasiasta saattaa putkahtaa esiin kisoihin valmistettu metallimerkki.

Pula-ajan kokeneet ihmiset säästivät paljon ja kaikenlaista. Jos löydöistä haluaa luopua, Olympia-teemalla on omat keräilijänsä.

Helsingin olympialaisten aito, hopeoitu olympiasoihtu oli huudettavana Holmaston huutokaupassa 17.12. Minimihinta oli 200 000 euroa. Lopullinen hinta ei tätä kirjoitettaessa ole tiedossa.

Tekosilkkiihuivi 1. Helsinki-aiheisin rakennuksin kuvitettu tekosilkkihuivi 1940-luvun kisoihin, 90 e, Antiikkiliike Ritva Blomquist.
Tekosilkkihuivi 2. Suomalaista kansanelämää (?) ja Helsingin rakennuksia kuvaavien piirrosten koristama tekosilkkihuivi olympiavuodelta, 150 e, Antiikkiliike Ritva Blomquist.
Kirjeitä 3. Lokakuussa 1939 lähetetyn kirjeen postileimassa mainostetaan sittemmin pitämättä jääneitä vuoden 1940 olympiakisoja. Vuonna 1948 lähetetyn kirjeen postileimassa kehotetaan osallistumaan olympiakeräykseen. Yksityiskokoelma.
Olympiamerkit 4. Olympiamerkit ilmestyivät kahdessa erässä, 16.11.1951 ja 15.2.1952. Tämä kirje on lähetetty kisojen avajaispäivänä. Olympialeiman päivämäärän alla olevasta kirjaimesta selviää, mistä päin kaupunkia kirje on postitettu. N oli stadionin postitoimiston tunnus. Yksityiskokoelma.
Olympiakisat 5. XV Olympiakisat Helsingissä 1952 -kirja 85 e, Hagelstamin antikvaarinen kirjakauppa.
Olympiajuliste 6. Olympiajulisteen suunnittelukilpailussa 1938 menestyi mainospiirtäjä Ilmari Sysimetsä. Julisteeseen muutettiin myöhempiin olympialaisiin päivämäärät ja Suomen raja. Postikortti yksityiskokoelma.
Valokuva 7. Suomen urheilun kulta-aikoja. Gunnar Höckert ja Lauri Lehtinen saavat kaksoisvoiton 5 000 metrin juoksussa Berliinin vuoden 1936 kisoissa. Höckert kuoli myöhemmin talvisodassa päivää ennen kuin olisi täyttänyt 30 vuotta. Saksalainen postikortti, yksityiskokoelma.
Sähkösanoma 8. Sähkösanomalomakkeen pohjaan on painettu 1938 vihitty ”maailman kaunein” olympiastadion, yksityiskokoelma.
Olympiakolikko 9. 500 markan olympiakolikon hinnat vaihtelevat tuntuvasti vuosiluvusta ja kunnosta riippuen. Vuonna 1952 lyötyjen hinnat liikkuvat 19 ja 60 euron, edellisenä vuonna ilmestyneiden 350 ja 600 euron välillä. Tietoja antoi Rahaliike Holmasto.
Taskuliina 10. Helsingin olympiakisat oli alun perin tarkoitus viettää vuonna 1940, mutta ne jouduttiin perumaan talvisodan vuoksi. Suunniteltuihin kisoihin valmistetut tavarat ovat harvinaisempia kuin toteutuneisiin kisoihin tehdyt. Tekosilkkinen taskuliina 50 e, Antiikkiliike Ritva Blomquist.
Olympiapostimerkki 11. Olympiapostimerkkejä sai ostaa kisojen aikana 4 x 4 kappaleen vihkoissa. Luettelohinta 45 e, Norma.
Postimerkki 12. Helsingin kisat otettiin postimerkein huomioon muuallakin. Malin merkissä nyrkkeilee olympiavoittaja Pentti Hämäläinen.
Postikortti 13. Kisojen sää ei suinkaan aina ollut näin idyllinen kuin postikortissa, yksityiskokoelma.
Valokuva 14. Uutuuttaan hohtelevat Palace-hotelli ja S/S Aallotar II -laiva valmistuivat Helsingin olympialaisiin. Postikortti, yksityiskokoelma.
Misha-karhu 15. Moskovan 1980 olympiakisojen muistoesineet eivät meillä ole kovin harvinaisia. Kisamaskotti oli veikeä Misha-karhu. Lomonosovin tehtaan valmistama iso 95 e, pieni 45 e, Antiikki.fi.
Kylmälaukku 16. Coca-Colaa maisteltiin ensimmäistä kertaa Suomessa Helsingin kisoissa. Kylmälaukku 1 200 e, Antiikki.fi.

Urheilumuseon verkkosivuilla on kiinnostavaa tietoa 19.7.-3.8. käydyistä kisoista ja sieltä löytyy myös kuvia niihin valmistetuista esineistä.

Teksti: Viva
Avainsanat: antiikki, Helsingin olympiakisat, olympialaiset, seura-koti, seura-sisustus, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Minulla olisi myytävänä ehkä noin 200 Lomon figuuria. Suurin osa eläimiä, mutta ihmisiäkin löytyy. Samaten jonkin verran muiden venäläisten tehtaiden tuotantoa. Vanhempaa ja uudempaa. Kirjoita jyrkikallio57 (at) gmail.com

Oma kommentti