Entisaikain glamouria

Hiusharja, tuoksut ja manikyyrivälineet on aina otettu matkalle mukaan. Kaunottarella saattoi 1900- luvun alussa olla jopa hopeinen huulipunakotelo ja posliininen puuterirasia.

Downton Abbeyn ladyillekin sopiva sametilla vuorattu meikkilaukku (alla olevassa kuvassa) on Lontoosta vuodelta 1919. Nostettavan ylälaatikon alla ovat muun muassa peili ja hiusharja. Alimpana sijaitsee lukollinen vetolaatikko koruille. Luksuslaukun hinta on 700 e. Manikyyrisetti, jossa ovat myös muun muassa nappikoukut nappikenkiä varten, on 1900-luvun alusta. 55 e. Hopeoitu peili ja sen kumppaniksi kuuluva hiusharja ovat samalta ajalta. Parin hinta 110 e. Kaikki Old Times.

Kauneudenhoitovälineitä

Kultakoristeinen parfyymipullo on noin vuodelta 1900, 50 e. Sen takana oleva saksalainen kristallinen, hopeakorkkinen hajuvesipullo on samoin 1900-luvun alusta, 60 e. Sen takana oleva pullo ja viereiset kolme raitakansista rasiaa kuuluvat lontoolaiseen, hopeiseen 1920-luvun toilettisettiin. Yhdeksänosainen kokonaisuus maksaa 780 e. Niiden vieressä oleva kristallinen, hopeakorkkinen talkkipurkki on 1800-luvun Ranskasta, 80 e. Pyöreä kristallinen, hopeakorkkinen parfyymipullo on 1920-luvulta Birminghamista, 80 e.

Oikeanpuoleisimmat lasipullot ovat eräänlaisia tuoksulamppuja tai suitsutusastioita (parfymbrännare). Ison hopeakorkkisen valmistaja on J.E. Torsk, Tukholma 1855, 80 e. Pieni hiottu messinkihelainen on 1800-luvun loppupuolelta, 38 e. Kaikki lasi- ja kristalliesineet Antiikki Maini ja Veli.

Muistatko kynsienhoitovälineet, joissa oli pehmustettu säämiskätyyny kynsien kiillottamiseen manikyyrin lopuksi? Varusteisiin kuului myös luinen puikko kynnenalusten puhdistamiseen. Manikyyrivälineet säilytettiin lompakkomaisessa kotelossa, jossa joka instrumentille on oma pidikkeensä.

Hiustenhoitovälineet

Toilettilaukku on Lontoosta vuodelta 1912. Siinä on kymmeniä osia, toilettivälineiden lisäksi kynsienhoito- ja kirjoitusvälineet. Päällä on matkatyyny ja vasemmalla alhaalla pieni tyyny manikyyriä varten. Laukkuun kuuluu vielä kangassuojus. Yksityiskokoelma.

Kauneudenhoitoon kuului myös hiusten harjaaminen. Entisaikain naisten ohjelmaanhan sisältyi sata harjanvetoa päivässä. Hienon rouvan kampauspöytää koristivat hopeakehyksinen peili, samaan sarjaan kuuluva hiusharja, kampa ja mahdollisesti myös vaateharja.

Ennen deodorantteja raikkaudesta huolehdittiin Eau de Colognen eli Kölninveden sekä talkin avulla. Puuteria taputeltiin kasvoille poistamaan kiiltoa. Kultasepänliikkeestä hankitut elegantit puuterirasiat sujautettiin iltalaukkuun.

Rasioita

Roosanvärinen posliininen voiderasia on 1800-luvun loppupuolen Englannista, 68 e/ pari. Englantilainen paimenaiheinen posliinirasia on noin vuodelta 1900, 28 e. Molemmat Antiikki Maini ja Veli. Amoriinikoristeinen hopeinen puuterirasia on tehty Helsingissä vuonna 1938, 160 e, Old Times. Hopeinen, emalikoristeinen intiaanitytön kuvalla varustettu puuterirasia on samoin helsinkiläinen vuodelta 1929, 220 e. Edessä on peilillä varustettu hopeinen huulipunakotelo 1930-luvulta, 45 e, Old Times.

Lue lisää Vivasta 3/2013!

Tiedustelut: Antiikki Maini ja Veli 040 543 7187, Old Times (09) 604 606,

Teksti: Marja Blåfield
Kuvat: Seppo Saarentola

Teksti: Viva
Avainsanat: kampausvälineet, manikyyrisetti, seura-koti, seura-sisustus, Viva, Viva-lehti

Kommentit

Oma kommentti